Veš kaj uporabljaš? Izdelek brez parabenov

sreda, januar 31, 2018

Zadnja leta je izredno velik trend kampanija proti parabenom. Večina potrošnikov pač samo slepo sledi trendu, čeprav sami sploh ne vedo zakaj naj bi bili parabeni škodljivi, enostavno sledijo množici. Tudi naš trg so že na veliko preplavili izdelki, katerim na veliko piše nekje na sprednji strani embalaže, da ne vsebujejo parabenov. Potem pa obrneš embalažo pogledaš spisek sestavin in si želiš, da bi izdelek raje vseboval parabene, kot konzervanse ki jih sedaj vsebuje. Vas zanima katerim konzervansom se izogibam in nekaj besed o prabenih? Potem je tale članek obvezno čtivo.
Kaj so parabeni?

Parabeni so najpogosteje rabljeni konzervansi v kozmetiki že od leta 1930. Uporabljajo se predvsem zato, ker imajo širok spekter delovanja in so brez barve, vonja in precej ugodni. Glede na zgodovino uporabe, so varni in le redko  povzročajo alergijske reakcije, kar pri novejših alternativah ne moremo trditi. Najdemo pa jih tudi v naravi in v naši hrani. Recimo tudi izredno zdrave borovnice vsebujejo parabene.
Parabene v večini prepoznamo na spisku sestavin prav zaradi končnice paraben. Vendar jih lahko skrijejo tudi pod drugačna imena, kot so npr: Benzoic acid 4-hydroxy-metyl ester,  p-carbomethoxyphenol, Methyl-4 hydroxybenzoate, Methyl parahydroxybenzoate, Parahydroxybenzoate

Torej od kot škodljive navedbe?

Raziskava iz leta 2004 je pokazala sledi parabenov v tumorjih raka na dojki in od takrat so parabeni pod strogimi preizkusi, vendar navedb, da posnemajo estrogen in tako vplivajo na naše hormone, do danes še niso potrdili. Evropska unija je vse raziskave v vezi s parabeni vzela pod drobnogled, vendar nekega dogaza, da bi res bili škodljivi za naše zdravje niso našli. Označili so jih za varne, vendar so poostrili dovoljeno količino, ki jih lahko vsebuje kozmetični izdelek.

Torej kaj pa alternative?

Ker so šele pričeli z uporabo alternativnih konzervansov, ki še niso raziskani toliko kot so prabeni, so le ti lahko prav tako nevarni za zdravje oz. v večjih merah povzročajo alergijske reakcije. Večino nadomestnih konzervansov ima prav tako, že dokazane škodljive vplive, ampak so trenutno še manj prepoznavni kot parabeni. 


Kaj pa jaz in parabeni?

Priznam, da so me čisto na začetku precej prestrašili, ampak sem hitro prepoznala tudi ostale škodljive konzervanske, ki so parabene nadomestili. En tak je BHT, pa pogooglajte njegovo "varnost". Če se le da, sama uporabljam predvsem ekološko negovalno kozmetiko, kjer se uporabljajo drugačni konzervansi. Ampak če imam izdelek, ki mi je všeč in vsebuje parabene, ne delam več panike in ga uporabljam. Všeč mi je tudi Lusheva kampanja, kjer jasno povejo zakaj še vedno uporabljajo raje parabene, kot njihove nadomestke.

Bi te pa tukaj tudi nagovorila, da mojega zapisa ne vzameš takoj zelo resno. Vzemi si čas in preveri različne strani. Ko pride do takšnih odločitev, ti priporočam, da ne verjameš takoj vsem reklamnim geslom in stvari vedno raziščeš sama. Na spletu je kar nekaj preverjenih strani, kjer lahko sestavine preveriš in tudi raziskave so ponavadi dostopne. Odloči se sama in vedno preveri informacije. ;)

Bi te zanimalo nadaljevanje članka, o najpogostejših konzervansih, ki so zamenjali parabene?

You Might Also Like

10 Comments

 1. Priznam, se tok ne spoznam v konzervaske ampak se mi zdi da se s tem non-paraben že rahlo pretirava in se kdaj uporablja tudi sam kot dobr marketing. Glej, naš prudukt nima parabenov ampak ima 10 drugih škodljivih snovi! Thanks but no thanks. Lush vsaj na čisto pove na čem si.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja se strinjam! Čist preveč marketinška poteza.

   Izbriši
 2. Super objava! Mene jezi tisti del, naši produkti nimajo parabenov. Aha, ok in kaj imajo namesto tega? Pa se začne izmotavanje. Raje vidim, da rečejo, da imajo parabene, ker alternative žal niso dovolj ok oziroma so lahko (še) bolj škodljive. Nadaljevanje bi me pa zagotovo zanimalo!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Res je se strinjam. Se bom potrudila čimprej zapisat.

   Izbriši
 3. Zanimiva tema, o tem še nisem dejansko razmišljala. Vedno pa lepo izgleda, ko na veliko piše na embalaži česa vse ne vsebuje,... Smešno mi je denasko, ko piše brez alkohola pa najdeš pod prvimi tremi derivat alkohola :O. Sama se komaj spoznavam z sestavinami kozemtike, zato so takšne objave zelooo dobrodošle!

  OdgovoriIzbriši
 4. Vedno tako poučne objave in prav iz vsake izvem kaj novega.������ Bi si z veseljem prebrala še več objav o sestavinah, tako dobrih kot slabih.��

  OdgovoriIzbriši
 5. Super objava, lepo, da se poglobiš v takšne stvari. Jaz se parabenov izogibam zaradi ekološkega vidika, so namreč hudo breme za morska bitja. Hkrati pa vedno preverim tudi alternative ko kaj kupujem. Je pa res da ne uporabljam veliko kozmetike. ��

  OdgovoriIzbriši
 6. Res dobra objava! Bi definitivno želela prebrati tudi nadaljevanje :) <3

  OdgovoriIzbriši
 7. Odlična objava! Res bi me pa zanimalo še kaj več o konzervansih. ki so nadomestili parabene :)

  OdgovoriIzbriši

Hvala za komentarje. Vedno preberem vse z velikim veseljem ♥

Subscribe