O karitejevem maslu in 5 načinih uporabe

ponedeljek, januar 29, 2018

O karitejevem maslu in 5 načinih uporabe

Danes se bom malo razpisala o karitejevem maslu. Povedala vam bom par zanimivih dejstev, informacij ter vam predstavila načine uporabe. Sama imam karitejevo maslo vedno doma in ga uporabljam za različne namene. Na koncu objave pa preveri na kaj moraš biti pozoren ob nakupu karitejevega masla.

Ali veš?

• Karitejevo maslo se pridobiva iz oreščkov, ki zrastejo na karitejevem drevesu.
• Drevo zraste do 18m visoko in do 20 leta starosti ne cveti. Njegova življenska doba pa je lahko tudi do 200 let.
• Oreščke se najprej zdrobi, nato pa prekuha, tradicionalno pa jih nabirajo ženske. Prav tako pa tudi pridobivajo maslo.
• Vsebuje nenasičene maščobe, esencialne maščobne kisline, fitosterole, vitamin E in D, provitamin A
• Karitejevo maslo naj bi uporabljala že egipčanska kraljica Neferetete, ki je bila znana tudi po svoji lepoti.

O karitejevem maslu in 5 načinih uporabe

Uporaba karitejevega masla

Karitejevo maslo lahko uporabljate skoraj za vse kožne težave. Njegova uporaba je enostavna in učinkovita. Jaz pa bom danes izpostavila 5 načinov uporab. 

Nega kože

Uporaba tukaj je neskončna. Sama ga najraje uporabljam za nego nohtov in obnohtne kožice. Pa tudi za večerno nego suhih in razpokanih rok, ker kožo pomiri in ob nanosu ne daje pekočega občutka, pomaga pa tudi pri celjenju manjših razpok na koži. Odlično se obnese tudi za nego suhih in grobih komolcev ter nego stopal. Poleg vsega pa ga zmešanega z avokadovim oljem uporabljam tudi v ta namen.
Žal sem ugotovila, da mi dodan v obrazno kozmetiko maši pore, zato ga na obrazu ne uporabljam. Če s tem nimaš težav in je tvoja koža suha, ga lahko uporabljaš tudi za nego kože na obrazu. Poleg tega pa ga lahko naneseš tudi pred zimskimi aktivnostmi in tako kožo zaščitiš pred mrazom, vetrom in suhim zrakom.

Nega ustnic

Odličen je tudi za nego ustnic, namesto raznih balzamov. Super se obnese tudi na razpokanih ustnicah, ki jih zmehča in pospeši celjenje razpok. Ker imam zaradi nosečnosti ponoči zamašen nos in diham že celo zimo čez usta, se to pozna tudi na ustnicah, ki so letos noro suhe in občasno tudi razpokane. Karitejevo maslo tako nanesem pred spanjem za zaščito, čez dan pa večkrat nanesem Nuxe balzam za ustnice. Ko je res hudo stanje, tudi čez dan ponovim nanos karitejevega masla. 

Nega las

Lahko se ga uporablja tudi na laseh. Pred pranjem ga lahko naneseš na suhe konice kot masko in pustiš dlje časa na laseh, potem pa normalno umiješ svoje lase. Dodaš ga lahko tudi v balzam za lase, za dodatno nego. Tiste neprijetne baby laseke pa tudi lahko umiriš z malo karitejevega masla. Sama ga občasno nanesem malo tudi na moje neukrotljive obrvi, da ostanejo dlje časa na svojem mestu, zraven pa ima tudi negovalen efekt.

Za "zdravljenje" kožnih težav

Karitejevo maslo se odlično obnese tudi pri raznih kožnih težavah kot so: luskavica, ekcem, izpuščaji, manjše ureznine, opekline... Zaradi svoje sestave pomiri razdraženo kožo in pospeši celjenje. Nanesete ga lahko tudi po pikih žuželk, za pomiritev kože.

Uporaba ob prehladu

Pozimi mi kronično vedno teče iz nosu in porabim vsako zimo ogromne količine robčkov. Že nekaj let strogo uporabljam samo Zewine, ker so do moje kože najbolj mehki. Si pa kožo okrog nosu redno negujem tudi s karitejevim maslom. Kožo pomiri, tudi rdečice okrog nosu zaradi pihanja nimam več. Ob prehladu pa ga nanesem malo debelejšo plast in tako preprečim drgnjenje robčka ob kožo. Rdeč, razdražen, pekoč nos je pri meni zgodovina, tudi ob hujših prehladih.

O karitejevem maslu in 5 načinih uporabe
Karitejevo maslo ima gosto teksturo, ki pa se ob stiku s toplo kožo kar topi. Nanos je tako zelo enostaven.

O karitejevem maslu in 5 načinih uporabe

Pri nakupu karitejevega masla bodi obvezno pozoren na njegov izvor. Priporočam nakup obvezno nerafineriranega, če je ekološkega izvora še toliko boljše. Najbolj pomembno pa je, da je maslo kupljeno na način Fair trade oz. pravične trgovine. Pomembno je, da so ženske ki maslo pridobivajo tudi pošteno plačane in delajo v normalnih razmerah. Zato je za tako dober izdelek, ki ima res nešteto zanimivih uporab, bolje odšteti kakšen € več. Poleg tega pa vedno preveri tudi seznam sestavin. Čisto karitejevo maslo bo imelo samo eno sestavino. Oziroma v mojem primeru ima 2, dodan je še vitamin E, ki ima antioksidativno delovanje.

Moje L'Occitanovo je certificirano ekološko in ima potrdilo pravične trgovine. Na voljo je v L'Occitane trgovinah po Sloveniji in tukaj.

Karitejevo maslo priporočam za v vsako kopalnico, ker gre res za univerzalen izdelek.
Pa ti ga že uporabljaš? V kakšen namen?

You Might Also Like

1 Comments

Hvala za komentarje. Vedno preberem vse z velikim veseljem ♥

Subscribe