5 Nasvetov: Osnove nege aknaste kože

torek, november 14, 2017

Vedno več je aknastih tipov kože z izsušeno povrhnjico in prekomernim izločanjem sebuma. Velikokrat je tak tip odraz napačne nege oz. preagresivne nege s katero dosežemo porušen pH in uničeno bariero kože. Če to ni vzrok, so akne telesnega izvora in je potrebno najdit kaj v telesu jih povzroča. Nega aknaste kože je zelo pomembna.


1. Mehanski piling ni primeren za aknasto kožo
No grob mehanski piling ni primeren za noben tip kože, sploh pa ne tedenska uporaba, kot jo svetujejo proizvajalci. Mehanski piling je preagresiven, poleg tega pa delci poskrbijo, da raznosimo bakterije iz aken po celotnem obrazu in tako akne samo razmnožujemo. Piling pa poškoduje bariero in kožo in je tako idealno okolje za nove akne.

2. Koža potrebuje nežno čiščenje
Še posebej aknasta. Nežni čistilni geli, če ima nizek pH še boljše. Nikakor ne želite izsuševati kože, na koži mora ostati nekaj sebuma, za zaščito kože. Geli/pene za čiščenje, ki jih najdete na oddelku za nego mozoljaste, aknaste kože v večini niso primerni in so preagresivni. Meni osebno je zelo všeč COSRX Low pH morning cleanser, koža se mi je po uporabi zelo popravila. Dobra ideja pa so tudi intimna mila, saj imajo nižji pH. Naša koža ima 5,5 sluznica pa od 4-4,5. Aknasta koža ima v večini porušen pH in je višji, zato je dobro da ga kozmetični izdelki nižajo in poskušajo nazaj uravnovesit. Punce priporočajo tudi Jessa intimno milo, tisto v modri embalaži. Večina ima po uporabi zelo dobre rezultate, pa tudi sestavinsko je dober. Tako za sluznico, kot kožo obraza. Klik za Evino objavo in klik za Anino. Obe dobri in blogerki, ki jima zaupam. Seveda spet ni primerno vsako intimno milo. Chilly je sestavinsko zelo slab, priporočamo Jesso.
V ta del bi dodala tudi, da preverite tonik da je sestava brez alkohola.

3. Dodajanje vlage
Večina je prepričana, da je potrebno aknasto kožo izsuševati, pa je to zelo napačno razmišljanje. Aknasti koži je potrebno dodajati vlago. Tudi večerna nega z oljem je priporočljiva, saj kožo "prelisičimo", da začne potem čez dan proizvajati manj sebuma. Poleg tega pa olje deluje kot neka pregrada na koži in zadrži vlago v njej. Melvita ima v svoji zbirki tudi olje Črne kumine, ki je namenjeno negi nečiste kože.
Izberite lahke kreme, ki vam ne bodo še dodatno mašile por. Meni je bila zelo všeč La Roche-Posay Hydreane legere, ima pa tudi Riche verzija kar nekaj privrženk aknaste kože.


4. Kislinski pilingi
Medtem ko mehanski niso primerni, kislinske priporočam. Predvsem BHA kisline, ki imajo zmožnost prodiranja v pore in tam raztapljati nabrano "umazanijo". Tudi tukaj je priporočljiva neka zmerna uporaba, ker imajo lahko prav tako negativne posledice. Pazite, da pred uporabo uporabite čistilo z nizkim pH, ki kožo pripravi na nanos kisline, ali pa počakajte od 20-30 min po čiščenju za nanos. Kisline delujejo samo v pravem pH-ju. Poleg tega pa je obvezna uporaba SPF-a.
Lahko izberete občasne piling tretmaje kot je COSRX BHA ali pa tonik varijante, ki jih lahko uporabljate vsak dan, te ima Paula's Choice nekaj, dosegljivi so tukaj.

5. Aken se ne stiska
To je vse kar lahko rečem. Akno lahko sušite, v ta namen lahko uporabite izdelke namenjene sušenju aken. Dobro je da vsebujejo npr. salicilno kislino, cink. In pa potem skrbite za čim hitrejše celjenje rdeče brazgotine, ki za akno rada ostane. Meni osebno odličen je Tetra force Vit C serum.

Dobro se je zavedati, da je vsaka koža individualna in vsaki paše drugačna nega. Če se držite zgornjih nasvetov in si po teh smernicah poiščete nego kože, ki vam bo najbolj ugajala, sem prepričana, da bodo prvi rezultati kmalu vidni. Poleg vsega zgoraj naštetega je dobro tudi, da kozmetika ne vsebuje alkohola, dišav, preveč eteričnih olj in ostalih senzoričnih dodatkov(barva).
Pazite tudi kaj vnašate v telo in kakšno prehrano imate. Akne lahko povzroča tudi prehrana. Ko bo vaš življenski stil bolj zdrav, ko boste spile dovolj vode in se redno gibale, bo tudi koža precej boljša. Delno pa si lahko pomagamo tudi s kozmetiko. Če boste našle super nego, pa jedle samo nezdravo in mastno hrano, sigurno ne bo čudežnih rezultatov.

You Might Also Like

2 Comments

  1. Res se moram malo bolj resno lotiti COSRX, izpod tvojih prstov je slišati vse tako zelo obetavno <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za omembno Ana, super objava! 😊

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentarje. Vedno preberem vse z velikim veseljem ♥

Subscribe