Sestavine iz kuhinje, ki NE sodijo na kožo

torek, september 19, 2017

Vsakič znova se razjezim, ko kakšna revija objavi kakšen vse prej kot koristen nasvet za DIY nego kože. V večini primerov ti domači izdelki ne podpirajo funkcije naše kože in celo uničujejo njeno zaščitno bariero. Ko pa skoraj vsakodnevno srečujem influenserje, ki delijo takšne bučke med svoje milijonske sledilce, pa res ne morem več mimo tega zapisa. Če vsaj eni preprečim uporabo teh sestavin sem zmagala.


Na hitro nekaj o koži. Po domače.

Naša koža ima v našem telesu zelo pomembne funkcije in nujno je, da je ta negovana pravilno in v svojem ravnovesju, da jih lahko opravlja dobro. Vsaka koža ima svojo floro v kateri se nahajajo tudi dobre bakterije, ki skrbijo da je na koži ravnovesje. Če uničimo naše dobre bakterije, naredimo več prostora za tiste slabe, ki povzročajo na koži težave. Poleg tega pa ima koža tudi naravno zaščito imenovano kisli zaščitni plašč oz. kožna bariera. Le ta je rahlo kisel in ta pH ki se giblje od 4,7-5,7 je glavni zaščitni mehanizem naše kože. V takšnem okolju slabe bakterije ne preživijo. To je neugoden pH za razvoj bakterij, ki povzročajo akne. Ko porušimo pH je lahko posledica tudi suha, izsušena koža, koža ki je občutljiva oz. reaktivna. Razvije pa se lahko tudi katera izmed kožnih bolezni.
Torej pH igra zelo pomembno vlogo in naša skrb je da ga podpiramo in ne da ga z izdelki rušimo.

Vsaka koža ima svoj pH in tudi različno močno bariero. Nekatere kože lahko hitreje negativno reagirajo, medtem ko pri drugih lahko minejo leta, preden se stanje poslabša. Določene so zmožne bariero hitro obnoviti, spet druge bodo pri tem potrebovale pomoč.
In z vsemi spodaj naštetimi sestavinami bomo slej ko prej uničile glavni adut naše kožne zaščite: pH kože.

Limonin sok

Limonin sok priporočajo predvsem v »belilne« namene kože. Pa lahko ima žal ravno obratne posledice. Z limoninim sokom si lahko pridelate hude pigmentne madeže. Limonin sok je v kombinaciji s svetlobo povzroča kemične opekline. Poleg tega ima limonin sok nižji pH od naše kože kar seveda ni OK. Limonin sok NI primeren za našo kožo. Raje si z njim naredite limonado ;)
Google ima cel kup foto dokazov na temo kemičnih opeklin z limoninim sokom- klik.

Sladkor/Rjav sladkor

Večina priporoča sladkor v kombinaciji z olji za piling kože. Pa sladkor definitivno ni primeren za ta namen. Spet vprašljiv pH izdelka, poleg tega pa so kristali sladkorja ostri, z ostrimi robovi, ki na koži povzročajo mikro ureznine, ki na pogled niso vidne naši koži. Te ureznine so odličen pogoj za razvoj slabih bakterij, ki imajo na taki koži super pogoje za razvoj. Poleg tega je vprašljiva tudi mikrobiološka flora domačih izdelkov. Lahko da nanašate na kožo bakterije, ki se bodo naselile v teh urezninah in povzročale kup neušečnosti.
Načeloma nobena domača zadeva za piling ni priporočena iz istega razloga kor sladkor. Torej isto velja za sol, marelična zrna,..

Soda bikarbona

Ta sestavina je za razliko od limoninega soka bazična. Njen pH je nekje med 8-9. Naša koža pa okrog 5,5. Razlika dveh točk na pH lestvici je ogromna. S sodo višamo pH naše kože, kar je idealno za razvoj aken in občutljive kože. Soda ne sodi na obraz in pika. Poleg tega lahko s sodo doma očistite rjo, si želite tako agresivno zadevo res na svoji koži?

Te tri sestavine so najbolj popularne med DIY recepti in resnično ne vem od kot. Sploh v današnji dobi lahko dostopnih informacij. Pa tudi osnovno znanje kemije, ti lahko pove da nekaj ni OK. Pri negovalnih izdelkih vedno stmite k pH 5,5. Tudi mila, ki se oglašujejo kot pH nevtralna niso OK. pH nevtralno pomeni pH 7. 

Današnji zelo popularen tip kože je mastna koža s izsušeno povrhnjico. Ravno ta tip kože je znak, da je ravnovesje na naši koži porušeno. Pretirano izločanje sebuma, lahko pomeni da se koža trudi popraviti bariero, primanjkovanje vlage, pa je posledica porušene bariere. Takšna koža hitreje izgublja vlago. Takšen tip kože potrebuje pozorno nego, ki pomaga vzpostaviti zaščitno bariero. Pot do tja pa je lahko dolga.

Pa imamo v kuhinji kakšno sestavino, ki je primerna za naš obraz?

Če imate doma bio med, preverjenega čebelarja je ta lahko super maska za vse tipe kože. Tukaj pa se moje priporočilo skoraj, da konča. Lahko bi dodala še kakšen jogurt, jajce, kis- pa jih bom odsvetovala, ravno zaradi vprašljivega pH-ja in mikrobiološke flore. Določene sestavine v kozmetiki se lahko najdejo tud v naši kuhinji, ampak moramo se zavedati, da je kozmetika testirana in so ji dodani konzervansi, ki ohranjajo optimalno mikrobiološko floro za našo kožo. Večina izdelkov ima tudi pH prijazen koži.
Žal se je dostikrat izkazalo, da nekaj kar je primerno za v naš želodec ni nujno dobro tudi za našo kožo.

Tako pa bo zapis sedaj dostopen tudi na blogu in z lahkoto ga lahko delite med prijatelje/znance.
Ste kdaj preizkusile kaj od zgoraj naštetega? Kakšen je bil efekt? Uporabo obžalujete?


You Might Also Like

5 Comments

  1. Ana, super objava! Jaz sem v podobni omenila še zobno pasto :) Med je pa res najboljši, jaz bi iz kuhinje svetovala še ovsene kosmiče in avokado :) xx

    OdgovoriIzbriši
  2. To, Ana! Nimam kaj dodati, razen tega, da bi morala to spisati že kakšno leto nazaj! Z veseljem delim! <3

    OdgovoriIzbriši
  3. Tale post sem pa že tolikokrat delila, da bom počasi začela pobirat provizijo :P Res si super spravila skupaj vse, kar je najbolj pomembno!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentarje. Vedno preberem vse z velikim veseljem ♥

Subscribe