NOHT

četrtek, februar 04, 2010

Enako kot koža in lasje tudi nohti odražajo zdravstveno stanje. Zdrav noht je MOČAN, PROŽEN in rahlo ROŽNATE BARVE. Zgornja plast nohta mora biti gladka, zaobljena, brez lis, vdolbin, izboklin in črt.

Noht zgleda kot dodtaek koži, je prosojna roževinasta plast, ki ščiti prst in prstno blazinico. Latinski naziv za noht je UNGUIS in je sestavljen iz keratina-beljakovine z aminokislinami. Sam noht je prosojen, rožnato barvo pa mu daje pod njim ležeča nohtna posteljica. Noht ni povezan z žiuci in krvnimi žilami.

STRUKTURA NOHTA

Noht se sestoji iz treh delov: KORENA NOHTA, TELESA in KONICE, ki raste prosto preko prstne blazinice. TELO NOHTA je vidni del nohta, ki leži na nohtni posteljici in je z njo povezan. Telo Nohta sega od korena do konice.

Kljube temu, da je telo nohta videti kot celota je sestravljeno iz več plasti, ki drživo skupaj neznatne količine vlage in maščob. Zunanja plast je najtrša, notranja, ki se neposredno prilega nohti posteljici je najmehkejša.

Koren nohta leži na spodnjem delu nohta pod kožo. Raste iz zelo aktivnega tkiva imenovanega MATRIX. V matrixu so živci, žile in limfne žile, ki skrbijo za stalen dovod hranilnih snovi potrebnih za rast in zdravje nohta. Tukaj nastajajo nove celice, ki potiskajo stare celice naprej, te pa tvorijo telo nohta. Trdota, kakovost in splošno stanje nohta je odvisno od zdravja in kakovosti teh celic, ki po nekaj mesecih tvorijo telo in robove nohta. Matrix varuje obnohta kožica, ki potrebuje posebno nego. Negujemo jo z kremami ali različnimi olji, če bomo kožico masirali nežno vsak večer v smeri urinega kazalca z majhnimi krožnimi gibi, se bo to poznalo pri kvaliteti nohta. Lahko jo negujemo z navadnimi kremami ali kremami, ki so posebej za obnohtno kožico in noht.

FUNKCIJA NOHTOV

-pomoč pri opravili kot je prijemanje majhnih predmetov

-krepitev občutka dotika in zaščita konice prsta, področja s številnimi žiučnimi končničio in zato zelo občutljivega.

-nudi konici prsta močno podlago, da lahko pritiskamo na predmete, ne da bi se tkivo razširilo, kot se to zgodi pri tistih, ki grizejo nohte

-zaščita prstna kosti(Phalanx) pred poškodbami.+Slika stare(poletne) manikure.

You Might Also Like

0 Comments

Hvala za komentarje. Vedno preberem vse z velikim veseljem ♥

Subscribe